Arbeidsvoorwaarden

Aan het einde van de selectieprocedure heb je met een van de collega’s van de afdeling M&O een arbeidsvoorwaardengesprek gevoerd. Daarin hebben zij je het een en ander verteld over de arbeidsvoorwaarden bij de SER. In de arbeidsovereenkomst staan de belangrijkste arbeidsvoorwaarden genoemd. Deze zijn gebaseerd op de ‘collectieve arbeidsovereenkomst voor de SER’. 

Cao SER 
De arbeidsvoorwaarden van SER-medewerkers zijn – naast je eigen arbeidsovereenkomst - vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De SER heeft een eigen cao die je hier kunt vinden. Een cao is een contract tussen werkgever en werknemers waarin afspraken gemaakt zijn over arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over je loon, werktijden, toeslagen, vakantie, scholing en pensioen. Deze afspraken gelden voor alle medewerkers bij de SER. 


Arbeidsvoorwaarden 
Misschien ben je al bekend met onze arbeidsvoorwaarden, maar het is altijd handig om ze nog eens door te nemen. 


Bij de SER hebben we zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden. De primaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere salaris, verlofdagen, adv-uren, vakantiegeld, eindejaarsuitkering en de septembertoeslag. Daarnaast bieden we ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregeling, tegemoetkoming voor de zorgverzekeringspremie, hybride werken met thuiswerkvoorzieningen, thuiswerkvergoeding, volledige ov-reiskostenvergoeding, individueel ontwikkelbudget en vrijwilligersverlof. Als je meer details wilt lezen over deze arbeidsvoorwaarden, kun je deze link bekijken of onze cao raadplegen. 


Zoals je al hebt gelezen, zijn er veel arbeidsvoorwaarden en regelingen vastgelegd. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe de cao tot stand komt en hoe je invloed kunt uitoefenen? Lees dan vooral verder.


Samenwerken aan arbeidsvoorwaarden 
In een onderhandelingsakkoord worden afspraken in samenwerking vastgelegd tussen vakbonden en werkgevers over loon en arbeidsvoorwaarden. Vakbonden sluiten namens hun leden cao's af met werkgevers, maar de cao geldt voor alle werknemers. Het belangrijke verschil is dat vakbondsleden kunnen meebeslissen over de inhoud van hun cao. 


Meebeslissen over jouw cao
De vakbonden onderhandelen namens hun leden. Als je lid bent van een vakbond die meebeslist, kun je invloed uitoefenen op jouw nieuwe cao. Bij de SER wordt de cao afgesloten door de werkgever met de vakbonden FNV en CNV. Als lid kun je deelnemen aan bijvoorbeeld (online) bijeenkomsten en ledenenquêtes om je stem te laten horen. Meebeslissen gebeurt via een ledenraadpleging. 


Voordelen van vakbondslidmaatschap
Het lidmaatschap van een vakbond versterkt niet alleen het fundament onder onze polderorganen SER en Stichting van de Arbeid en invloed op je arbeidsvoorwaarden via je cao, maar bied je ook rechtsbijstand, persoonlijk advies over jouw werk, inkomen en loopbaan, en hulp bij je belastingaangifte en toeslagen. Door de fiscale verrekening in de flexibele arbeidsvoorwaarden van de cao (SER FLEX) kun je tot de helft van de contributie terugkrijgen. 


Voor vragen over de (toepassing van) de cao kun je bij de afdeling M&O en bij de vakbonden terecht.