Convenanten voor internationaal MVO
Convenanten voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen, internationaal MVO-convenanten, zijn een samenwerking tussen bedrijven, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Samen gaan ze aan de slag om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen. De afspraken in de convenanten zijn gebaseerd op de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) en de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen.
De SER ondersteunt de implementatie van de afgesloten convenanten met een gezamenlijk secretariaat.
Werkwijze en rol SER
Op verzoek begeleidt de SER ook de besprekingen tussen de partijen om tot een convenant te komen. Partijen zijn: bedrijven, brancheorganisaties, ngo’s, vakbonden en overheid. In tien sectoren werken partijen inmiddels samen in deze convenanten, waarvan de SER er acht ondersteunt in de implementatie. Er wordt nog gewerkt aan twee nieuwe convenanten.
De facilitering en borging van de internationaal MVO-convenanten door de SER komt voort uit een SER advies uit 2014 waarin de SER bepleitte dat sectoren en bedrijven het initiatief nemen om met de overheid en maatschappelijke organisaties convenanten over Internationaal MVO te sluiten.
Convenanten
Kleding en textiel
Convenant Duurzame Kleding en Textiel
Het Convenant Duurzame Kleding en Textiel bestaat al sinds 2016. Inmiddels zijn er 93 merken bij aangesloten. Zij zijn goed voor 48 procent van de markt. In de laatste jaarrapportage is alles over het afgelopen verslagjaar terug te lezen.
Een belangrijk onderdeel is de productielocatielijst. Daarmee maken bedrijven bekend waar zij hun producten laten maken. Zo kunnen (lokale) partijen misstanden direct melden en kunnen kledingbedrijven actie ondernemen. De lijst is sinds de start gegroeid van ruim 2800 locaties naar bijna 6300 locaties. Ook heeft het daadwerkelijk tot meldingen van misstanden geleid.
Bedrijven die vanaf het begin bij het Convenant betrokken waren, zijn nu ook begonnen om met het brede publiek te communiceren over hun inspanningen op gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het convenant was afgesproken dat zij dit drie jaar na de start zouden gaan doen. Veel bedrijven in Nederland besteden hun productie uit aan landen buiten de Europese Unie. In die landen kunnen mensenrechten, de gezondheid en veiligheid van werknemers, het milieu en dierenwelzijn in het geding zijn. In opkomende landen zijn de problemen vaak zo complex dat een bedrijf in zijn eentje maar heel weinig kan bereiken. Transparantie en samenwerking staan daarom centraal bij het in kaart brengen van risico’s en het gezamenlijk werken aan verbeteringen.
Geschillen Convenant duurzame kleding en textiel
In 2017 is een externe en onafhankelijke klachten- en geschillencommissie gestart. Benadeelden in de internationale kleding- en textielketens van ondertekenaars kunnen een klacht indienen wanneer hun rechten worden geschonden. Daarnaast richt de commissie zich op het oplossen van eventuele geschillen tussen bedrijven en het secretariaat of tussen partijen bij het convenant. De commissie heeft de bevoegdheid bindende uitspraken te doen. In 2019 zijn de eerste twee uitspraken gedaan.
Banken
Internationaal MVO-convenant Bancaire Sector
Het internationaal MVO Convenant voor de bancaire sector met ngo’s, vakbonden en overheid is in december 2016 gestart. Het doel was de risico’s op het schenden van mensenrechten bij zakelijke leningen en projectfinancieringen in kaart te brengen en aan te pakken. Het convenant bracht in 2019 een tweede jaarrapportage uit en onder meer analyses van de palmolieketen, van de waardeketens van Goud en Olie en Gas, een white paper over prestatie indicatoren bij rapporteren over mensenrechten en aanbevelingen bij het laatste rapport over enabling remediation. In december 2019 liep het Nederlandse internationaal MVO convenant Bancaire Sector officieel ten einde. Hoewel het convenant officieel aan het einde van zijn termijn is, worden in 2020 nog een laatste monitoringrapport en een begeleidende stuurgroepverklaring gepubliceerd.
Goud
Internationaal MVO Convenant Verantwoord goud
In het tweede jaar van het Convenant Verantwoord goud boekten de partijen voortgang met het toepassen van MVO-risicomanagement (due diligence), de positieve-impactprojecten en de samenwerking met andere initiatieven. Daarnaast evalueerden de partijen de onderlinge samenwerking en resultaten van het convenant. Aanleiding was de tegenvallende resultaten van het eerste jaar. De evaluatie leidde tot meer helderheid over de gemaakte afspraken en resulteerde in een aantal aanpassingen van de werkwijze. De meeste bedrijven boeken voortgang met het toepassen van due diligence. De brancheorganisaties Federatie Goud en Zilver (FGZ) en het Nederlands Gilde van Goudsmeden (NGG) hebben een gedragscode opgesteld en gepubliceerd, die inmiddels door circa zeventig leden is ondertekend.
Voedingsmiddelen
Convenant Voedingsmiddelen
In juni 2018 tekenden brancheorganisaties in de voedingsmiddelensector, maatschappelijke organisaties, vakbonden, rijksoverheid en kennisinstelling IDH Sustainable Trade Initiative het Convenant Voedingsmiddelensector. Het internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen heeft in 2019 een monitoringsinstrument voor bedrijven uitgewerkt. Het is een tool die bedrijven inzicht geeft in de stappen die zij kunnen nemen in het verduurzamen van hun productieketens. De tool is in het voorjaar in gebruik genomen door de eerste bedrijven. De eerste jaarrapportage verscheen in september. Nederlandse supermarkten en het Centraal Bureau Levensmiddelen hebben in oktober 2019 in een overeenkomst vastgelegd dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een leefbaar loon voor arbeiders in de bananenteelt.
Verzekeringssector
Convenant internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen in de verzekeringssector
In juli 2018 hebben brancheorganisaties in de verzekeringssector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en rijksoverheid het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen in de verzekeringssector ondertekend. Dit convenant helpt – door meer inzicht in de internationale keten – problemen als schending van mensenrechten, milieuschade en dierenleed te voorkomen en aan te pakken. In 2019 zijn trainingen en diverse inhoudelijke bijeenkomsten over onder andere de rol van beleggers met betrekking tot klimaat en due diligence conform de OESO-richtlijnen en UNGP’s georganiseerd. Ook werden de eerste jaarrapportage en de NGO-expertiselijst gepubliceerd.
Pensioenfondsen
Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen
In december 2018 tekenden Nederlandse pensioenfondsen, Pensioenfederatie, maatschappelijke organisaties, vakbonden en overheid het Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen. Dit convenant helpt – door meer inzicht in de internationale investeringsketen – zaken als schending van mensenrechten en milieuschade te voorkomen en aan te pakken. In november 2019 verscheen het rapport van de Monitoringcommissie met de resultaten van de nulmeting, de stand van zaken bij aanvang van het Convenant. In december is het Instrumentarium Convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen gepubliceerd, een hulpmiddel voor Pensioenfondsen voor de implementatie van het convenant.
Metaalsector
Internationaal MVO convenant voor de metaalsector
De metaalsector bundelt de krachten voor een impuls aan internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bedrijven, brancheverenigingen, overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenden daarvoor in mei 2019 het convenant Samen naar verantwoorde metaalketens. Doel is ook om misstanden op het vlak van mensenrechten en milieu in de metaalsector terug te dringen. Het convenant richt zich op lange termijn sociale en ecologische effecten van de inkoop van grondstoffen en diensten in de metaalsector. Het kent zowel een binnenlandse als internationale aanpak. Dit convenant is ook internationaal verankerd dankzij de betrokkenheid van een Europese brancheorganisatie.
Sierteeltsector
Internationaal MVO-convenant Sierteeltsector
De Nederlandse sierteeltsector heeft samen met de overheid, een vakbond en een ngo, afspraken gemaakt over meer verantwoorde internationale productie en handel van siergewassen. Dit is in juli 2019 vastgelegd in een convenant dat breed wordt ondersteund door de sector. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tekenden het convenant namens de rijksoverheid. De SER heeft de totstandkoming van het convenant begeleid. IDH (Initiatief Duurzame Handel) ondersteunt partijen bij de implementatie van het convenant.
Initiatief TruStone
Internationaal MVO Initiatief TruStone
De natuursteensector in Nederland en Vlaanderen startte in oktober 2019 ‘Initiatief TruStone’. Dit heeft als doel om tot een verantwoorde productie en verkoop van natuursteen te komen. Bij Trustone zijn ook de Nederlandse en Vlaamse overheid, ngo’s en vakbonden betrokken. Vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika wordt natuursteen regelmatig gewonnen en verwerkt onder omstandigheden waarbij er sprake is van schending van mensenrechten/arbeidsrechten en waarbij het milieu wordt geschaad. Initiatief TruStone is een volgende fase om in Nederland en Vlaanderen werk te maken van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Convenanten in ontwikkeling
Internationaal MVO Convenant Windenergie
Verschillende organisaties uit de windenergiesector verkennen de mogelijkheid om te komen tot een Internationaal MVO-convenant windenergie om misstanden in de keten samen aan te pakken en te voorkomen. Dit proces bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase.
Internationaal MVO Convenant Land- en Tuinbouw
De land- en tuinbouwsector, maatschappelijke organisaties, vakbonden en overheid werken samen aan een Internationaal MVO Convenant. Daarmee willen zij risico’s beperken en zo werken aan een duurzame productieketen.