De SER-organisatie

70-jarig bestaan van de SER

Op 1 juni 2020 bestond de SER 70 jaar. Op 1 oktober vierden we deze mijlpaal, in de aanwezigheid van onze eregast Koningin Máxima, met een inspirerend jubileumcongres.


Benoeming Jacqueline Prins tot algemeen secretaris/directeur

Met ingang van 1 juni 2020 is Jacqueline Prins benoemd tot algemeen secretaris/directeur. Jacqueline kwam over van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar zij werkzaam was als directeur Emancipatie. Daarvoor werkte ze bij verschillende andere ministeries, waaronder dat van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.

Corona

De Coronapandemie heeft veel invloed gehad op de manier van werken voor het SER-secretariaat. In het voorjaar van 2020 is besloten het SER-gebouw beperkt open te stellen voor medewerkers, om zo de verschillende Coronamaatregelen in acht te kunnen nemen. Vanaf 1 oktober 2020, het begin van de tweede golf van de pandemie, is besloten het SER-gebouw te sluiten, en alleen voor echt noodzakelijke werkzaamheden open te stellen. Daarmee werd het dringend advies van de Rijksoverheid gevolgd.


Het gevolg van deze maatregelen was dat medewerkers voor wie dat mogelijk was, volledig vanuit huis gingen werken.


Door de afdeling ICT is met man en macht gewerkt aan uitbreiding van bestaande ICT-infrastructuur en introductie van nieuwe ICT-oplossingen om iedereen in staat te stellen vanuit huis het werk te kunnen blijven doen. Ook zijn er aan medewerkers verschillende faciliteiten beschikbaar gesteld zodat zij thuis op een zo ergonomisch verantwoord mogelijke manier kunnen werken. Daarnaast is er in ruime mate aandacht geweest voor het welzijn van de medewerkers in deze bijzondere en lastige tijd, op individueel en collectief niveau.


De Coronamaatregelen hebben ook nieuwe inzichten gebracht. Het thuiswerken blijkt voor velen voordelen te hebben en de verwachting is dat men ook na ‘Corona’ meer en structureler zal thuiswerken. Eind 2020 is een werkgroep gestart om te bekijken hoe we het beleid ten aanzien van dit ‘hybride werken’ het beste kunnen vormgeven.


Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren

Op 1 januari 2020 trad de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) in werking. Vanaf dat moment viel de SER onder de ruimere definitie van het begrip overheidswerkgever (Ambtenarenwet 2017) en kregen medewerkers van het SER-secretariaat de status van ambtenaar. Het gevolg hiervan was dat de SER een – op onderdelen – scherper integriteitsbeleid is gaan voeren en dat medewerkers de ambtseed of-belofte moesten afleggen. In het voorjaar van 2020 heeft een groot deel van de medewerkers een workshop integriteit gevolgd en de ambtseed of -belofte afgelegd. De overige medewerkers zullen dit in 2021 (online) doen.


Medezeggenschap bij de SER

Na een aantal maanden zonder Ondernemingsraad zijn er eind september 2020 digitale OR-verkiezingen gehouden. De uit zeven leden bestaande OR is in oktober aangetreden voor een termijn van drie jaar.


Cao en arbeidsvoorwaarden

In maart 2020 is met de vakorganisaties overeenstemming bereikt over een cao per 1 januari 2020 met een looptijd van een jaar. Naast afspraken over de loonontwikkeling zijn er afspraken gemaakt over verduurzaming van de reiskostenregeling woon-werkverkeer en volledig doorbetaald partnerverlof.


Met ingang van 1 oktober 2020 is aan alle medewerkers die noodgedwongen thuiswerken een maandelijkse thuiswerkvergoeding toegekend.


Programma diversiteit en inclusie

Na het verschijnen van het SER advies ‘Diversiteit in de top, tijd voor versnelling’ heeft de SER Diversiteit in Bedrijf (DiB) uitgenodigd om haar activiteiten voort te zetten onder het dak van de SER, nadat de Stichting van de Arbeid op zoek was naar alternatieve inbedding.

In dezelfde periode is vanuit het ministerie van OCW het verzoek gekomen om de Stichting Topvrouwen onder te brengen bij de SER. In 2020 zijn zowel DiB als Stichting Topvrouwen bij de SER ondergebracht in het Programma ‘Diversiteit en Inclusie’ (circa 15 fte’s).