SER-adviezen en andere publicaties



Een overzicht van de SER-adviezen en andere publicaties uit 2024.
Click to edit...
Toekomst pensioenstelsel
Binnen de SER is ook in 2018 veelvuldig overleg gevoerd over de toekomst van het stelsel van aanvullende pensioenen voor werknemers, in het bijzonder over de invulling van een nieuw contract voor de aanvullende pensioenen en de randvoorwaarden hierbij. In het regeerakkoord van oktober 2017 is afgesproken dat het kabinet bij de hervorming van het pensioenstelsel aansluiting zoekt bij de eerdere rapporten en werkzaamheden van de SER. Zo is bij het overleg binnen de SER voortgebouwd op onder meer de SER-verkenning Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling (mei 2016). Het overleg heeft in 2018 niet geleid tot een advies, mede als gevolg van de niet-unaniem afgeronde besprekingen tussen sociale partners en het kabinet.
SER-adviezen 2024

ADVIES
11 januari
Balans in maatschappelijk verlof ›

ADVIES
Balans in maatschappelijk verlof
De SER adviseert het kabinet om de huidige verlofregelingen te bundelen en onder te brengen in een nieuwe Wet maatschappelijk verlof met drie pijlers: zorg voor kinderen, zorg voor naasten en persoonlijk verlof. Ook stelt de SER voor om de huidige regelingen te vereenvoudigen en meer balans in de financiering te brengen.
Vastgesteld: december 2023
Gepubliceerd: 11 januari 2024
Uitgebracht aan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Voorbereid door: Werkgroep Maatschappelijk verlof
Impact: Het advies is in 2024 aangeboden aan de Tweede Kamercommissie SZW en de minister van SZW. Het kabinet publiceert in 2024 een brief met scenario’s voor vereenvoudiging van het verlofstelsel waarin de adviezen van de SER zijn verwerkt. Er is veel media-aandacht in onder meer kranten en op televisie.

Visie
18 januari
Perspectief op brede welvaart in 2040 -
Bouwen aan de economie van de toekomst ›

Visie
Perspectief op brede welvaart in 2040
Bouwen aan de economie van de toekomst
Met deze toekomstvisie presenteert de SER een langetermijnperspectief voor Nederland met beleidsaanbevelingen voor een brede welvaartseconomie, waarin mensen centraal staan. Dat perspectief is hard nodig. Om de brede welvaart in 2040 te vergroten, moet er een evenwichtige verdeling van schaarse middelen plaatsvinden. Dit vergt scherpe en evenwichtige keuzes voor investeringen in waardig werk, verdienvermogen en natuur en ruimte die elkaar zo goed mogelijk aanvullen of versterken.
LEES MEER
Vastgesteld: januari 2024
Gepubliceerd: 18 januari 2024
Uitgebracht aan: informateur Plasterk
Voorbereid door: Dagelijks Bestuur
Impact: de toekomstvisie krijgt media-aandacht onder meer door een interview in tv-programma Nieuwsuur en artikelen op de NOS-website, Financieele Dagblad en Algemeen Dagblad. Een SER-delegatie bespreekt de visie in april 2024 met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Briefadvies
19 januari
Verduurzaming maakindustrie ›

Briefadvies
Verduurzaming maakindustrie
In het briefadvies roept de SER het kabinet op om prioriteit te geven aan het wegnemen van belemmeringen voor de uitvoering van de plannen voor de verduurzaming van de maakindustrie. Dat is essentieel om de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen te behalen. Een vitale en duurzame maakindustrie is belangrijk, omdat het bijdraagt aan het verdienvermogen en hoogwaardige werkgelegenheid voor Nederland. Ook voor maatschappelijke doelen op het gebied van innovatie, het versterken van kwetsbare regio’s en een gezonde leefomgeving zijn investeringen in de sector onmisbaar.
Vastgesteld: december 2023
Gepubliceerd: 19 januari 2024
Uitgebracht aan: informateur Plasterk, de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister voor Klimaat en Energie.
Voorbereid door: Dagelijks Bestuur
Impact: Trouw, het Financieele Dagblad, BNR en EW besteden media-aandacht aan het briefadvies. Het briefadvies wordt aangeboden aan de minister van Economische Zaken en Klimaat en besproken in de Tweede Kamer bij de vaste Kamercommissie van EZK. Een SER-delegatie bespreekt het briefadvies in april 2024 met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. De boodschap van het briefadvies is op hoofdlijnen overgenomen in het regeerprogramma.

Advies
30 januari
Gezond opgroeien, wonen en werken - Naar een structurele gezondheidsaanpak en bestrijding van sociaal-economische gezondheidsverschillen ›

Advies
Gezond opgroeien, wonen en werken
Naar een structurele gezondheidsaanpak
en bestrijding van sociaal-economische gezondheidsverschillen
Het kabinet moet snel aan de slag met gezondheidsbevordering om sociaal-economische gezondheidsverschillen te verkleinen. Hierbij moeten vooral de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico’s worden weggenomen en de gezondheid van iedereen worden verbeterd. Extra aandacht is nodig voor mensen met weinig opleiding of inkomen. Dit vraagt om een langetermijnaanpak van meerdere ministeries, waarin gezondheidsrisico’s breed en integraal worden opgelost.
Vastgesteld: december 2023
Gepubliceerd: 30 januari 2024
Uitgebracht aan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW); de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Voorbereid door: Commissie Sociaal-economische gezondheidsverschillen
Impact: veel media-aandacht in onder meer kranten en tv-optredens. Het advies is in 2024 aangeboden aan de Tweede Kamercommissie SZW. De aanbevelingen zijn vrijwel integraal overgenomen in de beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsterreinen’ die door het kabinet is vastgesteld.

Briefadvies
20 februari
Grenswaarde voor
1,2-dichloorethaan ›

Briefadvies
Grenswaarde voor 1,2-dichloorethaan
De SER voert voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de wettelijke taak uit om advies te geven over grenswaarden voor blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek. De Subcommissie Grenswaarden Gevaarlijke stoffen op de Werkplek (SER-GSW) onderzoekt met het bedrijfsleven de haalbaarheid van grenswaarden, bepaalt met de sociale partners de laagst haalbare grenswaarde en adviseert de minister van SZW hierover. In 2024 is één advies uitgebracht, omdat de processen en procedures in de SER-GSW worden herzien.
Vastgesteld: februari 2024
Gepubliceerd: 20 februari 2024
Uitgebracht aan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Voorbereid door: Subcommissie Grenswaarden Gevaarlijke stoffen op de Werkplek (SER-GSW)
Impact: met het briefadvies kan de minister van SZW de norm voor blootstelling op de werkplek aan de stof 1,2-dichloorethaan aanpassen aan de meest recente inzichten rond de risico’s voor werknemers.
Advies
28 maart
Samenstelling Raad
2024 – 2026 ›

Advies
Samenstelling Raad 2024 – 2026
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt voorafgaand aan een nieuwe zittingsperiode van de SER of er aanleiding is de samenstelling van de raad aan te passen. Voor de nieuwe zittingsperiode (1 april 2024 – 31 maart 2026) heeft de SER enkele verzoeken ontvangen van organisaties die zouden willen toetreden tot de raad. De SER heeft de minister geadviseerd de verzoeken niet te honoreren, omdat de organisaties niet voldoen aan de criteria zoals vastgelegd in het Besluit beleidsregels representativiteit.
Vastgesteld: december 2023
Gepubliceerd: 28 maart 2024
Uitgebracht aan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Voorbereid door: Dagelijks Bestuur
Impact: de minister van SZW heeft overeenkomstig het advies besloten.

Advies
4 oktober
Werken aan veranderkracht ›

Advies
Werken aan veranderkracht
Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op arbeidsmarkt, scholing en innovatief vermogen. Het werk in de sectoren agri & food, water en bodem, natuur en leefomgeving is sterk aan het veranderen. In het beleid is nog te weinig aandacht voor wat bedrijven en werkenden nodig hebben om de veranderingen mee vorm te geven én daarbij perspectief te houden. De SER adviseert sturing op leren, innoveren, menskracht en realistische stappenplannen om het handelingsvermogen van bedrijven en werkenden te versterken.
Vastgesteld: september 2024
Gepubliceerd: 4 oktober 2024
Uitgebracht aan: de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de minister van Infrastructuur en Waterstaat
Voorbereid door: Commissie Transities en Arbeidsmarkt
Impact: het advies is aangeboden aan de minister van LVVN en de Tweede Kamer. Er zijn veel presentaties gehouden aan stakeholders.
Consultatief overleg
Consultatief overleg
consumenten in de digitale economie
De Commissie voor Consumentenaangelegenheden (CCA) heeft op 13 juni een consultatief overleg gevoerd met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over haar beleidsprioriteiten op het terrein van consumentenbescherming. De volgende onderwerpen stonden daarbij centraal: digitalisering van de economie, harmonisatie van garantieregels in EU-verband, en aanpak van irritante telefonische verkoop. Daarnaast heeft de CCA aandacht gevraagd voor een goede toegang tot het recht voor consumentenzaken en het belang van de commissies voor geschillenbeslechting in dit verband.
lees meer ›
DATUM: 13 juni STAATSSECRETARIS: Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ONDERWERP: consumenten in de digitale economie
Advies grenswaarden stoffen op de werkplek
Werkgevers en werknemers hebben binnen het arbostelsel een eigen verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Soms is het werken met gevaarlijke stoffen onvermijdelijk. Werkgevers moeten bepalen of medewerkers veilig met gevaarlijke stoffen werken. Dit kan door de blootstelling te vergelijken met de zogeheten grenswaarde van een stof. Is de blootstelling lager dan de grenswaarde, dan zijn werknemers over het algemeen voldoende beschermd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplekvan de SERadviseert het ministerie van SZW over de haalbaarheid van wettelijke grenswaarden voor stoffen zonder een veilig niveau van blootstelling.
grenswaarden gevaarlijke stoffen ›
Grenswaarde MDA
MDA (4,4’-methyleendianilline) is een carcinogene stof zonder veilige drempelwaarde. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de huidige grenswaarde van 9 µg/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddeld over een achturige werkdag) te handhaven en af te zien van een nieuwe haalbaarheidstoets. Dit is het gebruikelijke beleid van de subcommissie wanneer de wettelijke grenswaarde op een lager niveau is vastgesteld dan het door de Gezondheidsraad geadviseerde streefrisiconiveau van 16 µg/m3 TGG-8uur.
advies grenswaarde MDA ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde tarwemeelstof
Tarwemeelstof komt van graansoorten die verwant zijn aan tarwe, zoals haver, gerst en rogge. Voor deze stof kan geen veilige drempelwaarde worden vastgesteld. Inademing van tarwemeelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten, zoals beroepsastma. De Gezondheidsraad had in 2017 zijn eerdere advies over beroepsmatige blootstelling aan tarwemeel geactualiseerd. De subcommissie concludeert echter dat de nieuwe advieswaarde van de GR geen aanleiding vormt om haar advies uit 2016 te herzien (grenswaarde van 1,2 mg/m3 TGG-8uur). De subcommissie neemt zich expliciet voor om over vier jaar, met prioriteit, een nieuw haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om te bezien of de door de Gezondheidsraad geadviseerde waarde van 0,2 mg/m3 dan te halen is.
advies grenswaarde tarwemeelstof ›
UITGEBRACHT OP: 7 februari – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend
Grenswaarde schimmel alfa-amylase
Schimmel alfa-amylase is een stof waarvoor geen veilige drempelwaarde kan worden vastgesteld. Inademing van schimmel alfa-amylase kan leiden tot allergische luchtwegklachten zoals beroepsastma. Dit is vooral een risico voor werknemers in bakkerijen en meelfabrieken waar het enzym als ingrediënt aan meelproducten wordt toegevoegd. De Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek adviseert de invoering van een grenswaarde van 10 ng/m3 TGG-8uur (Tijd Gewogen Gemiddelde over een achturige werkdag) met een invoeringstermijn van vijf jaar. Voor een kleine groep bedrijven in de bakkerijgrondstofindustrie is deze invoeringstermijn echter niet haalbaar gezien de huidige niveaus van blootstelling. Voor deze categorie bedrijven wordt een invoeringstermijn van 10 jaar votorgesteld.
advies grenswaarde schimmel alfa-amylase ›
UITGEBRACHT OP: 8 oktober – UITGEBRACHT AAN: staatsecretaris SZW – VOORBEREID DOOR: Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek – REACTIE STAATSSECRETARIS: nog niet bekend